11 de abril de 2014

CONVIURE AMB LA MALALTIA



Fa una setmana vaig anar a escoltar a Kate Loring, directora del Centre d’Investigació de l’Educació al Pacient d’Stanford, pionera en formació Pacient a Pacient i professora del Departament de Medicina de la Universitat d’Stanford (EEUU). Vaig trobar-me  una dona de 72 anys tranquil·la i vital, que transmet fortalesa en les seves paraules. Ens diu: “Som persones que vivim amb malalties. No som pacients. Hi ha coses que puc fer per tenir més salut i hi ha coses que estan fora del meu control. A vegades estic malalta. I la majoria del temps estic sana”.

És moment de deixar els “Què haig de fer?” dirigits a altres persones i substituir-los pels “Què vull fer? Què sento que necessito?” fent-nos responsables i amos de la nostra salut i el nostre benestar.
Independentment de la malaltia amb la qual convivim, hi ha coses que podem fer per tenir més salut. Exercici físic, alimentació saludable, descansar i controlar la ment, en són un exemple.

Tots podem fer exercici físic. T’animo a preguntar-te: “Què puc fer avui, ara mateix, que no em comporti més dolor o cansament que abans de fer l’exercici?”. Pots caminar 5 minuts? Camina 5 minuts, i després de tres o quatre setmanes, prova, potser ja en pots caminar 6. Pas a pas. Poc a poc.  
Els especialistes recomanen fer 30 minuts d’esport, 5 vegades a la setmana i ens diuen que no cal que els 30 minuts siguin continuats. Ens ho posen fàcil! Caminar, ballar, córrer, nadar, moure els braços, estiraments...Troba el que pots fer i el temps que ho pots sostenir. I mica en mica, sense pressa, sense criticar, sense jutjar, ves augmentant els temps i la intensitat.

Quan sentis por, frustració, ràbia, estrés..l’exercici és un bon recurs per ajudar a dissoldre aquestes emocions. T’animo a que agafis bolígraf i paper i facis una llista de coses que et poden ajudar en moments de decaïment.  Alguns suggeriments son posar-se música i ballar, anar a córrer, sortir amb els amics, donar-se una dutxa i meditar.

Respecte el descans, identificar l’energia que tens disponible, establir prioritats decidint on actuar i on no, ser conscient del que necessites, respectar-te, cuidar-te i  identificar i acceptar amb amorositat on estan els teus límits i arriba el moment d’aturar-te. Escoltes el teu cos? Et sents capaç de dir prou?

La vida es complica quan enlloc de centrar l’atenció en les meves necessitats i demanar-les, em centro en les necessitats que té l’altra persona i m’oblido de mi. Conviure amb una malaltia des d’aquí és molt més difícil.
Escolta la veu que t’incita a cuidar-te i estimar-te. A vegades fa mandra, i tant! A vegades no tinc temps! En aquests moments, atura’t i respira. Connecta amb la veu interior que et diu que després et trobaràs millor. Escolta-la i des d’aquí, fes el primer pas. Amb la mandra. Donant prioritat al teu benestar. Un moviment. Un petit canvi.

I arribem a la nostra ment. La ment potencia el dolor i el cansament, la frustració i la por. Si centro la meva atenció en aquests elements a cada instant és fan més intensos i més grans, fins al punt que poden arribar a ser tan enormes que nosaltres desapareixem i ja només ens sentim dolor, cansament o por.
Ara us diré un secret. La ment no pot fer dues coses a la vegada. Es com una ràdio. O sintonitza un canal o un altra. Si estic focalitzat en el dolor puc canviar de canal. Cóm? Una forma es fer servir la distracció. Algunes idees que us ofereixo son recordar quins són els països de la Unió Europea; pensar en noms de persones seguint l’alfabet; fixar-te en algun objecte i imaginar per a quines coses el pots fer servir o triar un color i buscar objectes al teu voltant que siguin d’aquest color.

Abans d’acomiadar-me us demano un favor. Un dia que us sentiu bé, escriviu-vos una carta dirigida a vosaltres en un dia dolent. Expresseu el vostre recolzament a vosaltres mateixos, parleu del que heu superat i aconseguit i doneu-vos consells del que podeu fer en aquest moment per sentir-vos millor.
Una abraçada i feu que el vostre dia sigui feliç.

Olga Pérez
Psicòloga
Teràpies Shanti


Article publicat a l'abril al DIARI DE SANT FELIU DE LLOBREGAT.

Licencia Creative Commons
Psicologia i PIR por Olga Pérez Pérez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.

2 comentarios:

Gràcies per les teves paraules.
Si tens qualsevol comentari, suggeriment o consulta, pots enviar-me un email a perezpolg@yaoo.es.