14 de mayo de 2011

24 ideas para una psicoterapia breve. Mark Beyebach




Un llibre interessantíssim sobre psicoteràpia breu i teràpia centrada en la resolució de problemes, eminentment pràctic. El seu autor, Mark Beyeback, és professor d'Intervencions sistèmiques i de tècniques d'entrevista i intervenció familiar a la Facultat Pontifícia de Salamanca.

El llibre comença amb una introducció teòrica sobre la psicoterapia breu i la seva justificació i tot seguit continua amb una sèrie de tècniques d'entrevista i intervenció fantàstiques, molt pràctiques i fàcilment utilitzables independent de l'orientació teòrica que segueixis.

A més a més el llibre està estructurat de forma molt didàctica. Els temes son independents entre ells de forma que pots anar a un o altra en funció de les teves necessitats (això sí, jo recomano una lectura complerta abans). I cada tema està estructurat per tal que sigui senzill i pràctic: introducció, per a què serveix, què convé tenir en compte a l'hora de fer-la servir, cóm fer-la servir, exemple d'un cas, ¡ojo con....!, "a més a més" per mostrar diferents opcions per complimentar, la investigació diu.... i lectures recomanades per aprofundir.

Algunes de les tècniques de les que parla son el canvi pre-tractament, les tècniques de projecció al futur, les preguntes d'afrontament, les preguntes d'escala, les tècniques de supervivències, l'ús del reforç, les tasques per casa, la prevenció de recaigudes, l'efecte papallona, el desbloqueig de cercles viciosos, l'ús de la redefinició, l'ús de metàfores i l'externalització del problema, entre d'altres. 

Us deixo un parell dels llibres que més recomana en els diferents capítols:

La tàctica del cambio de Fisch, Weakland y Segal (1982)
En un origen las palabras eran magia de Steve Shazer.
Terapia narrativa para niños. Aproximación a los conflictos familiares a través del juego. Freeman, Epston y Lobovits (1997).
Problemas y soluciones en terapia familiar. Carpenter y Treacher (1989).

Per si a algú l'interessa us deixo l'enllaç al Master sobre teràpia familiar que és fa en aquesta universitat. Això sí, ja us dic que son dos anys i uns 4000 euros per any. Quin mal m'ha fet...

Per acabar, us deixo la referència d'un altra llibre d'aquest autor, 200 tareas en terapia breve, que està al caure a la meva biblioteca.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per les teves paraules.
Si tens qualsevol comentari, suggeriment o consulta, pots enviar-me un email a perezpolg@yaoo.es.